Jdi na obsah Jdi na menu
 


 

Obrazek "NENÍ NA SVĚTĚ LEPŠÍHO PSYCHIATRA,NEŽ JE ŠTĚNĚ OLIZUJÍCÍ VÁM OBLIČEJ."! -  (Ben Williams)

 

1255

 

"CANISTERAPIE"


Canisterapie je pomocná terapie kde se využívá pozitivního působení psa ke zlepšení zdravotního stavu klienta.Je vhodnou součástí pro zlepšení postižení-"mentálního,tělesného,smyslového,epilepsie a další,ale zrovna tak nachází uplatnění i u zdravých lidí".

Canis(přeloženo z latiny) je pes,terapie znamená léčba.Jde o pozitivní působení přítomností psa na zdraví člověka.Canisterapie klade důraz na řešení problémů psychologických,citových a sociálně integračních,působení na fyzické zdraví je u ní druhotné.Uplatňuje se především jako podpůrná terapie při řešení situací,kdy mohou jiné metody selhávat nebo se nedají použít.

Canisterapie se dá stejně jako jiné formy animoterapie(terapie pomocí zvířat)rozdělit na 2.metody:

1.AAA(Animal Assisted Activities) se zaměřuje na zvýšení kvality života klienta,působí motivačně,stimulačně.odpočinkově apod.,dá se vyjádřit pocity štěstí  a radosti.

2.AAT(Animal Assited Therapy) je metoda cílená,zvíře je zde součástí terapeutického procesu.Cílem je posílení žádoucího utlumení nežádoucího chování klienta,musí být pečlivě dokumentováno.                  (dělení převzato z knihy od L.Galajdové - Pes lékařem lidské duše aneb canisterapie)

Canisterapii mohou vykonávat psi jakéhokoli plemene,i kříženci.                              

                                                     

----------------------------------------------------------------------------

 Průkaz rozhodčího CANTES o.s.Polička ZDE!        Canisterapeutické týmy ZDE!

 Obrazek

 

S Amálkou,Cheyllinkou,Bonnie a teď už i s Arčí,vykonáváme "canisterapii" od roku 2008 a to při "hipoterapii" na kterou k nám dojíždějí děti s mentálním postižením.Holky jsou nejvíce oblíbeni u brášků Járy,který je upoután na vozík a hluchoslepého Tomáška. Občas dojíždíme i do respitní péče Jindra-(RPJ) pro seniory do Litomyšle,kde se na nás babičky vždy moc těší:-)).  

 

 pruk-001.jpgCheyllinka pruk.3.jpg-001.jpg

 

 

 Amálka                 Bonnie

pruk.2.jpg-001.jpg 

arci-prukaz-2..jpg

 Arčí

1246

 

 454

 

CANISTERAPIE METODA ZDE! 

 

 

2013 

9.10 2013

TŘEBAŘOV ZŠ - PŘEDNÁŠKA- CANISTERAPIE PRO VÍCE JAK 110 DĚTÍ - VÍCE ZDE!

2. a 4.října jsme zavítali do moc krásné základní školy v Třebařově,kde proběhla beseda na téma canisterapie s následnou ukázkou, základní péče o psa,co dělat v přítomnosti agresivního psa. Po té následovala ukázka výcviku, dogdancing, fotbalová show a následně si mohli i někteří odvážlivci z řad žáků sami vyzkoušet některé triky a cviky sami. Mojím čtyřem holčičkám,Cheyll,Bonnie,Amálce i Arči se u dětí na škole moc líbilo a pořádně si to užily,ale o nic méně si to zrovna tak užily i samotné děti,které nás po skončení pomalu nechtěli ani pustit

FOTEČKY ZDE! 

 

 17.8 2013

Janov -- srpen,dva turnusové tábory jsou úspěšně za námi.

 Krásné slunečné dny si děti užily na našem táboře u koníků a pejsků,mimo jiné i na výletě s holkami

026.jpg024.jpg 

 

 

 

 

 

 

 

4.8 2013

Ve čtvrtek 1.8 nás v Janově navštívilo 27 dětí z mateřského centra Krůček - Svitavy

7.jpg

 Bonnie mazleníčko...                                                                                    Amálka....

1.jpg   4.jpg

Bonnie s dětmi...                                                                    Arči a Bonnie se mazlí....

8.jpg    2.jpg  

 

                   

13.6 2013

V těchto dnech nás navštívilo dalších až 60 dětí z MŠ Svitavy  ZDE!

Bonnie Libušský brouček,děti přímo miluje  a snad přestane vždy i dýchat jak si drbáníčko vychutnává ....

2.jpg

 Bonnie miláček dětí

 1.jpg2.jpg

 

 

 

 

    

8.jpg

18.jpg

 

 

 

 

 

  Cheylla a Bonnie                                                                                                          holčičky s dětmi

  

23.5 2013

V rámci programu Hravě zdravě u koníků v Janově,nás tento týden navštívila mateřská škola z Trstenice.Výlet u nás na statku mezi zvířátky si děti velice užily jak s koníky,tak s pejsky ....tedy s holkami    fotogalerie výletníků na stránkách našich koníků ZDE!

      vylet1..jpg

vylet3.jpg

vylet2..jpg 

 

 

   

 

 

 

4.5 2013

Hravě, zdravě se zvířátky v Janově je celodenní program - forma animoterapie, která má za cíl přispět hiporehabilitací, canisterapií a aktivitami se zvířaty ke zlepšení vztahu dětí ke zvířatům  .V úterý jsme také navštívily děti 2. a 3. ročník základní školy ve Svitavách

b5304c3eb0bcad7df39fab6abba7ccd3.jpg

 

CANISTERAPIE METODA ZDE!

 

 

Fotečky - naše Canisterapie 2012 !

007.jpg

 

17.8 2012 

                                 Janov-další týdenní tábor dětiček za námi

 Tentokrát děvčata do 8 let věku...Děti měly možnost si vyzkoušet jak ošetřování koní,úklid stájí,tak i samotné ježdění a na závěr i jízdu zručnosti.My jsme z holkami také nezahálely,a čas který jsme jim věnovaly se týkal,nejprve krátké přednášce o základních potřebách psa a potom si všechny slečny mohly vyzkoušet vše v praxi...kartáčování,nasazování obojků a vodění na vodítku s mojí asistencí,to se jim moc líbilo:-) Každá z děvčat se na oplátku musela představit zase mým holkám borderkám,jak se jmenují,kde bydlí,kolik je které roků a do které půjdou třídy....atd. Potom následovala krátká ukázka poslušnosti,dogdancingu a agility.Tady si děvčata mohla opět sama vyzkoušet s pejsky jak některé prvky dogdancingu,tak i agility a hlavně následovalo veliké mazlení...:-) Včerejší odjezd nesla některá děvčata ne zrovna moc dobře, od holek borderenek a koníků a se jim opravdu nechtělo...

014.jpg

  

 

16.7 2012 

Od měsíce dubna 2012 až do listopadu probíhá v naší stáji program Hravě, zdravě u koníků v Janově. Náplň tohoto dne se stala lákadlem pro školky, školy, ale i rodiny s dětmi. Velký zájem nás velmi těší,dole můžete zhlédnout pár fotografií...

Výlet Mateřské školy z Horního Újezda v naší stáji..fotečky ZDE!

 

Návštěva výletní Speciální školy Vysoké Mýto. Moje holčičky a canisterapie ...fotečky ZDE!

 

------------------------------------------------------------------
 2011

 DÍVČÍ TÁBOR V NAŠÍ STÁJI - 10.červenec

Začátkem prázdnin v měsíci červenci,se u nás konal tábor pro děti od 10 - 15 let.Přijela převážně děvčata,která si vyzkoušela veškerou práci u koní s následným ježděním.K mému velkému překvapení jsem zjistila,že děvčata se zajímala docela hodně i moje holky borderky a to víc než by kdo čekal!Zjistily totiž,že je s nimi veliká legrace,nosí balonky,poslouchají a hlavně jsou mazlící a lízací.Děvčata se přestěhovala k holkám na zahradu a bylo těžké je stáhnout zpět třebas jenom k jídlu.Našla v nich pobavení a když po skončení tábora měly odjíždět,od holek borderek se jim ale vůbec nechtělo.Našim holkám ale přece jenom jedna z nich zůstala věrná a občas za nima dojíždí,jmenuje se Ivanka Konejlová a je ze Svitav.A tím naše borderenky získaly novou kamarádku a ošetřovatelku v jedné osobě. Je to velice citlivá a nesmírně hodná slečna a jejím největším přáním je,"mít borderku"! Tímto se jí její sen alespoň částečně splnil a naše holky borderky mají o jednu ošetřovatelku navíc!

Ivanka,  v pravo se Cheyll,kterou si oblíbila nejvíce!

 

30.5 2011

Deštivý dětský den-pořadatel Stáj Pucher a OSH-Baneta

 

UKÁZKA TANCE SE PSEM

 Stáj Pucher a OSH- Baneta pořádali v sobotu pro své dětské klienty,kteří dojíždějí do naší stáje na hiporehabilitaci ale i pro širokou veřejnost zábavný den,bohužel hodně deštivý.A i když hodně vydatně pršelo,mě ani moje tři holčičky Amálku,Cheyllinku a Bonnie,to neodradilo od naší ukázky tance se psem a holky se snažily seč síly stačily,neboť zrovinka při našem vystoupení začal opravdu ten pravý slejvák.A i když jsme po skončení byly promoklé na kost a utíkaly se rychle schovat,odnášela jsem si dobrý pocit z divácké reakce a velkého potlesku. Mám to stejně holky šikulky!Tento den se zároveň ještě s touto akcí v Janově konaly skokové závody v jezdeckém areálu.Dcera Petra se s klisnou Frekou opět zůčastnila a parkur i rozeskakování jako jedinná ze 32 startujících zajela čistě a umístila se tak na 1.místě! Gratulujeme,také holky šikulky!

Fotečky ZDE!

076.jpg

 

 

 

 13.3 2011

Canisterapeutické zkoušky-Janov

Bonnie zkoušky ZCP 1- na výbornou!

V sobotu 12.3., u nás v Janově proběhl 3.ročník canisterapeutických zkoušek.Po zimě se začíná rozjíždět provoz hipoterapie,u které vykonáváme canisterapii.A protože Bonnie má zatím složené zkoušky ZMP,(zkouška mladého psa)bylo už potřeba rozšířit na ZCP 1,(zkouška canisterapeutického psa prvního stupně).Působím rovněž jako rozhodčí pro zkoušky canisterapie,bohužel svého pejska si sama posuzovat nemohu,přijala tedy od nás pozvání naše moc dobrá známá,rozhodčí Mgr.Anička Konopáčová,která se také jako pusuzovatel výborně osvědčila už z let minulých. Aničko moc děkujeme! Bonnie zkoušky ZCP 1- a testy zvládla na výbornou a moc ji musím pochválit ,šlo ji to holčičce opravdu velice dobře,je to moje šikulka!  Poděkovat také musím opět svému manželovi ,za bezvadné občerstvení u krbu a baru,jako vždy výborné! Taťko díky!

Fotečky -ZDE  

 Rozhodčí Cantes o.s. Polička ZDE!     Canisterapeutické týmyZDE!

 

1258

 

 ///////////////////////////////////////////////////////////////////

2010

ZÁBAVNÝ DEN PRO DĚTI V JANOVĚ ZDE! 

 

20.11 2010

MAŠKARNÍ DEN S KOŇMI

Hiporehabilitace Baneta a Stáj Pucher,dnes pořádali pro dojíždějící děti maškarní den s koňmi.Na požádání jsme u některých dětí vykonávali canisterapii.Na fotečkách s Verunkou Šrámkovou.

005.jpg 

012.jpg 

 

 

 

 

 

--------------------------------------------------------- 

ObrazekTomášek je hluchoslepý,Amálku si vždy ručičkami nahmatá a přitiskne k sobě...

 

ObrazekTomášek a Jára s Amálkou

 

ObrazekJára Amálka a Bonnie jako štěndo:-)

 

ObrazekJára hází holkám balonek a procvičuje si ručičku!

Obrazek

 

Obrazek

 

 

29.5 2010

3.ročník - Hry bez Hranic-Janov.

V sobotu 29.5 2010,pořádala OSH Baneta a naše Stáj Pucher-"Hry bez hranic",pro své dětské klienty,které k nám dojíždějí na hipoterapii.Tento zábavný den byl připraven i pro zdravé děti a tak se jich k nám sjelo nespočet.Velice pěkný celodenní program,jsme s našima holkama,Cheyll,Amálkou a Bonnie spestřily canisterapií,která se setkala s velkým ohlasem všech dětí i rodičů.Nakonec jsme ještě předvedly pár cviků z tance se psem:-)). Nejvíce se dětem líbilo,když na závěr mohly do nekonečna holkám házet balonky,to bylo něco pro naše feňule i děti

 

26.5 2010

Občas se naše holky pomazlí a potěší Verunku Šrámkovou,která k nám dojíždí s maminkou na hiporehabilitaci(Verunka má mentální postižení), a je radost vidět její rozzářená očička.Udělá mi to vždy velikou radost!

 

- tak už mi ho Cheyllo konečně dejObrazek

 

Tak co holky která ho chytne:-))! Obrazek

 

Obrazek  

 

17.4 2010

Den plný zábavných her pro klienty OSH Baneta-Hiporehabilitace,kde naše holky vykonávály canisterapii a pořádně si to s dětmi užily a vychutnaly jak se patří.

                                    Obrazek

 

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------

12.12 2009

Zkoušky canisterapie v Janově!

 Naše sedmiměsiční Bonnie složila zkoušku "ZMP",na výbornou.

ZDE fotečky

 

30.11 2009

Ukázka canisterapie- Vyšší odborná škola pedagogická

Zde fotečky

 

 

7.10 2009

Naše návštěva na pozvání u seniorů-Respitní péče Jindra-(RPJ),v Litomyšli!

Canisterapie

ObrazekCheyllinka,Amálka a Boninka

 

Holky a Sindinka-jorkšíráčekObrazek

Obrazek

Obrazek